no vida, tak to je sympatické. Já jsem se během tohoto roku stýkal s různými lidmi , skupinami , osobně či na webu a zjistil jsem že tý aktivity je fakt hodně. Různí lidé mají různý přístup. Někdo moc nemluví, nesedí za počítačem ale maká a buduje třeba rodový statek, jedlý les, soběstačnou permakulturní zahradu.. Jiní lidé se soustředí na nějakou viditelnou akci - demonstrace, bubnování, a jiní se taky moc nezviditelňují (není to to hlavní), ale dávají dohromady podobně laděné intelektuály a sestavují alternativní vizi společnosti (sem asi spadá i Zeitgeist - tedy tak jak jsem to zatím pochopil).
Všichni tito lidé by podle mne mohli krásně spolupracovat, kdyby si dali trochu práce s nalezením zájmového průniku s těmi ostatními. Občas se mi zdá, že se někteří zbytečně při spolupráci zaseknou u těch věcí, které je odlišují. (jen zjednodušený příklad - někdo třeba řekne, "vy nejste vůbec akční, jen někde sedíte a kecáte, to je k ničemu. Je třeba vyjít do ulic..")
Já jsem se letos trochu blíže seznámil s lidmi okolo občanské iniciativy "Česká konference". Doposud každý rok pořádali konferenci, kam zvali zástupce různých hnutí či iniciativ aby přednesli svojí vizi, poznali se a mohli třeba spolupracovat. Další ročník bude na jaře 2012. Věřím, že prezentace Zeitgeist movement by této konferenci velmi slušela.
Dále je mi blízká "Ekonomická reforma" (se kterou jsem se seznámil práve na České konferenci). Myslím, že je tam řada věci podobných "zdrojové ekonomii". Jejich forum sleduji.
A v poslední době jsem byl také dost aktivní - a teď doufám, že mne tu hned nevypískáte - v diskusích na stránkách ano2011.cz. Řada lidí to odepisuje, když to inicioval miliardář, ale já mám pořád pocit, že by se z toho něco kladného pro občany ČR mohlo vyklubat. (teď nebudu rozvádět proč si to myslím) Ano,jistě se to může zvrtnout, zvlášť jestli z toho příliš rychle udělají politickou stranu, ale v těch diskusích tam jsou zatím občas zajímavé názory a lidi a mimochodem mám dojem , že zrovna tam mne někdo odkázal na Zeitgeist. Takže zatím to sleduji a vhodnými diskusními příspěvky se tam snažím vnášet témata velmi blízká Zeitgeist hnutí.
V lednu by diskuse měli dostat nový formát, takže jsem na to docela zvědavý.
Já jsem si některé iniciativy vypsal zde:
http://kunsento.net/obcanska_spolecnost/index.php/seznam-obcanskych-iniciativMožná by bylo užitečné začít si dělat z nich takovou matrici/tabulku. Jednak vzájemných propojení lidí v nich působící a osobních vztahů/vazeb lidí, kteří se osobně znají (to je vždy lepší a silnější, než jen kontakt z netu) a jednak nosných myšlenek a stručných charakteristik iniciativ, aby z toho byly vidět ty názorové průniky a sjednocující myšlenky. Protože když se třeba ukáže , že většina z nich se dokáže na nějaké nosné myšlence shodnout a vyvolat na její podporu konkrétní akci/e věci se mohou dát rychleji do pohybu.
Tak zatím takto a já si zkusím navrhnout nějakou tu tabulku na strukturovaný popis iniciativ.
Jsou 2 způsoby podvodů: Věřit v něco, co není pravda; nebo nevěřit něčemu, co pravda je.(Soren Kierkegaard)