Přátelé, o víkendu jsem byl v Jihlavě, krásném to tuzemském městě mimochodem, a došla řeč na jedno malé náměstí. Jeho rekonstrukce prý vyšla na několik milionů (jak překvapivé) a já v něm neviděl nic jiného než beton, beton, betonové kostky s občas nějakou lavičkou, beton, asfalt, beton a beton. Jo a ještě takovou maličkou "ohrádku" s vodou - betonovou samozřejmě. Zkrátka nic moc - nechápu. Proč to ale píši.
Je načase se začít zabývat státními zakázkami a to formou aktivního zájmu o informace a podrobnosti obecně. Chceme, aby byl každý člověk alespoň do jisté míry zodpovědný za své činy. Když to spojím s například touto záležitostí, je potřeba zjistit skutečnou cenu materiálu a prací, najít evidentní chyby s cestami vedoucími k tunelu a viníky, politiky a zodpovědné úředníky potrestat. Zde přicházejí na scénu opomínaní řemeslníci.
Navrhuji se vybraným nejen státním projektům začít věnovat a kontrolovat. Trvat na zvěřejnění veškerých podkladů a informací, protože koho jiného se to týká než nás? Jsou to naše peníze, naše okolí a třeba mně už trpělivost v rozkrádání a zlodějnách došla. Žel v této oblasti se nevyznám, mám jiný obor, ale co nedělám já, dělají jiní a ty potřebujeme. Podaří se nám dát dohromady třeba tento projektový tým a začít nebýt lhostějní a ubrečení? Ujme se toho někdo, kdo bude věci dotahovat do konce? jde rozhodně o věc hodnou podpory, o které je třeba vědět. Co si o tom myslíte vy?