Miro:
jsem rád že tu vidím tvé příspěvky, především ty věty o vývoji člověka v daném prostředí jsou pravda, kterou si málokdo uvědomuje. A pozor dodávám, že jsou i velké rozdíly mezi lidmi i v jedné rodině. Já mám tři sourozence a každý jsme v dospělosti vlastnostmi a chováním naprosto jiný, ale některé a hodnoty věci máme společné rodinné.
Okolí a naše vnitřní postavení k tomu okolí jasně dává směr vývoje člověka.
Když by někdo z evidentně dobré rodiny byl experimentálně již v dětství předán např. sortě našich cigánů, bude mít možná později schopnost se lépe učit, ale jeho chování bude naprosto ovlivněno vším tím co na této komunitě tak nesnášíme - tzn. všudepřítomná špína (ale jejich děcka bývají většinou zdravé a odolnější než ty naše, když 80 % času cigáni tráví na "čerstvém vzduchu" ulice), absolutní neschopnost se ovládat vůči jiným, výbušnost, kradení, a další věci o kterých každý ví. Bohužel je to kombinace produktu naší společnosti a jejich nezájmu a neschopnosti a živelnosti. Světlé výjimky se najdou a ty rád vítám mezi ostatními slušnými lidmi.
No a dále si můžeme třeba představit toho samého malého človíčka v jiných okolích a situacích a pokaždé bude jiný.
S čím zatím moc nemohu souhlasit, je ten pud přežití. Pro mě je to jako chození si do kostela pro odpustky za své hříchy, které jsem nemusel dělat, ale stejně za nějakou dobu budu do toho kostela chodit dál, a dál.
Hodně se tímto pudem jaksi "řeší" vše a je klid (našli jsme příčinu, jsme spokojení), aniž by se někdo pozastavil nad tím, že toto je jen stav nikoliv pudu, ale prostého ega, který je krom pojmenování, především řešit.
Jestli si někdo myslí, že nalezením toho nejkrásnějšího (dnes v případě žen jak přesně popsal Morpheus "uměleho, nepřirozeného", u chlapů většinou stačí jen dostatek majetku a peněz a nějaká ta vyumělkovaná krasotinka se už najde) vyřeší svoje zachování rodu, tak se mýlí. Dnes a denně je vidět, výsledky takových extrémů (pokud tyto "osobnosti" se spolu vydrží udělat delší dobu, pak i potomka) a tím jsou jen další konvergence těchto sešuků v něco ještě horšího. Ale vlastně je pravda, že souvislá pudová nit nezůstane přetržena

.
Dnes už mi to spíše připadá jako neustálé mixování veškerého množství těchto extrémů mezi sebou.
Stačí jen sledovat kolikrát si tyto "osobnosti" vymění partnery.
O těchto věcech by se dalo psát opravdu dlouho, takže ještě k těm platům které Miro načal, ale raději bych je přesměroval do vlákna které k tomuto tématu vytvořil Razi (když usoudíš, že by to bylo lepší mrskni to tam

) .
Byl bych rád, aby mě i komukoliv jinému vysvětlil jakýkoliv ekonom jednu prostou věc:
U nás v ČR je plat cca 3-5x nižší než v zemích, kde mají PHM (polsko, rakousko, nemecko), telefon a internet (např. rakousko a jiné), elektroniku a nářadí (v rakousku jsem koupil motor. pilu za 8 tkč u nás chtěli 14 tkč), jídlo, drogerii ( stavěl jsem u Liberce a dozvěděl jsem se ti si tam jezdí radši pro levnější a kvalitnější do německa) pomalu na stejné úrovni někdy i nižší, snad jen bydlení je jinde pořád dražší (nemám udaje kde bych to mohl porovnat). Na nějakou nižší produktivitu neslyším, protože to je blábol používaný politiky (až potom jsem pochopil, že asi porovnávají sebe) pokud tedy nemluvíme o technologiích, což dnes už není aktuální např. jako po 89´, kde byly provozy většinou opravdu nekonkurenceschopné.
Pokud mi někdo řekne něco o produktivitě většiny lidí co opravdu něco produkují, ne jen kšeftují s prací a hodnotami jiných, tak chci od něj opravdu argumenty jak hrom.
Naši zaměstnavatelé, neustále brečící podnikatelé si ale stěžují, že furt nemají z čeho platit lidem vyšší plat. Pomineme jejich auta, dovolené apod.. Kde je pak ten zakopaný pes ?
Jsou to daně co likvidují náš život ? asi ne - protože to neodpovídá násobkům výši daní u nás v těch srovnávaných zemích nebo
je to právě nenažranost našich malo i velkopodnikatelů ? a tam je nutné hledat ten rozdíl, který někdo musí inkasovat ????!!!! - řekl bych, že se příkláním více k tomuto než-li vysokým daním.
Znova zopakuji bereme 3-6x míň než okolo ( a to se ještě uvažuje průměrný plat, na který dosáhne tak do 25 % produktivní populace), ale platíme za vše pomalu to samé nebo víc, tak do kterých kapes jde ten neskutečný rozdíl v zisku oproti němcům, rakušákům apod., a který prostě češi i slováci pořád zatím generují svou prací ???
Ať mi někdo vysvětlí jak je možné, že rakušák s cca 2-3x větším platem je schopen nabídnout stejný produkt jako je zmíněná motor. pila o cca 40% levněji a ještě si přitom vygenerovat takový plat a spokojeně za něj žít?
Když má u nás prodavačka 15 tkč, tak je už king mezi svými
Chtěl bych vidět Kalouska co by mi rozumného, klidně fakticky i číselně na to řekl - v čem je ten zakopaný pes.
Změnit můžeme svět jen svou změnou, svým příkladem, který někdo jiný bude schopen jednoduše zkopírovat, když dojde poznání a pochopí, jaká je v tom síla. Nic jiného totiž nefunguje a navíc trvale.